Ingver

»Aspirin« za prehlade in značilna začimba kuhinje Daljnega Vzhoda.

Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba.

- Uporaba -

Sodi tako v sladke - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake ... kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno. 

- Sorodne začimbe -
  • Mešanica za orientalskega piščanca
- Ali ste vedeli? -

Zelo ga je cenil že znani kitajski filozof Konfucij, ki je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem. Ingver je bil v 14. stoletju druga najbolj uporabljana začimba, takoj za poprom. V starem Rimu so ga uporabljali tudi v lepotnih salonih, v Evropi v srednjem veku pa je bil tako priljubljen, da so zdravniki in moralisti trdili: »Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom«. Kljub tem svarilom je postal priljubljen med Angleži in Skandinavci, pri nas pa ga na veliko nikdar nismo uporabljali.
Zaužit ob pravem času prežene morsko bolezen, olajšuje prebavo, je antiseptik, omenjen v Kama Sutri je ingver tudi znan afrodiziak, deluje tudi kot antioksidant, znan je po svojem učinku gretja in dviguje pritisk.