Klinčki

Pikantna in sladka začimba, ki je tudi naraven antiseptik v zdravilstvu.

V sladkih jedeh se dobro kombinirajo s cimetom, janežem, ingverjem, kardamomom in limonino lupino.

- Uporaba -

Z nageljnovimi žbicami začinjamo predvsem sladke jedi, različne kompote, kuhano vino, sadne sladice in drobno pecivo. Uporabljamo jih v manjših količinah, saj preveč klinčkov daje vsiljiv okus in vonj. Dodajamo jih nekaterim pečenkam, goveji salami, ragujem in temnim juham, kjer se še posebej lepo ujamejo s poprom, lovorovim listom in čebulo. 

- Sorodne začimbe -
  • cimet
  • mešanica za kuhano vino
- Ali ste vedeli? -

Klinčke dobre kakovosti spoznamo po tem, da v vodi ali potonejo ali plavajo pokončno, medtem ko razdišavljeni plavajo horizontalno na površini.
O njih so pisali Kitajci že 400 let pred našim štetjem. Po zapisih naj bi jih v ustih držali dvorjani, ko so nagovarjali cesarja in tako zakrili slab zadah. Sicer pa klinčki izvirajo iz indonezijskega otočja Moluki, kar je postalo znano šele v 16. stoletju. Za monopol nad njihovo predelavo in trgovanje so se bile prave vojne; zanje so se zavzemali Portugalci, kasneje so jim otočje speljali Holandci, šele, ko je Francozom uspelo prenesti nekaj sadik na Mauricius, so se začeli prosto širiti. Danes jih največ pridelajo na Zanzibarju in Madagaskarju. Pri nas zanje uporabljamo ime nageljnove žbice.
Klinčki preprečujejo slab zadah, spodbujajo prebavo, krvni obtok, zavirajo vnetja in blažijo zobobol.