Koriander v zrnu

Ime rastline izhaja iz grške besede koris - stenica.

Ime je koriander dobil, ker imajo nadzemni deli rastline in še nedozoreli plodovi neprijeten vonj po stenicah. Ta vonj se z dozorevanjem izgubi in spremeni v značilen, prijeten sladkast vonj. Z listom koriandra (imenovanim tudi cilantro) začinimo juhe, svetle omake in solatne prelive v latinsko-ameriški in azijski kuhinji. Koriander je ena od glavnih sestavin večine curryjev.

- Uporaba -

V gospodinjstvu uporabljamo koriander v jedeh iz svinjine, za gobje jedi, v nadevih za perutnino, pri jedeh iz korenja, zelja in ohrovta ter v vloženi rdeči pesi. Dodajamo ga tudi nekaterim pecivom in kruhu. Dobro se kombinira z vsemi začimbami iz Vzhoda. 

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Omenjen že v Bibliji, kjer se barva 'mane' primerja s koriandrom. Prihaja iz Srednjega Vzhoda in južne Evrope, a že tisočletja poznan v azijskih državah, pa tudi v Egiptu. Angležem so ga predstavili Rimljani, ki so ga uporabljali tako v kulinarične kot v medicinske namene. Hipokrat, grški "oče medicine" pa ga je uporabljal kot drogo sreče.
Koriander ima pomirjevalen učinek in pospešuje prebavo, uporablja se tudi proti vetrovom. Priporočajo ga ob vnetjih sečil, ledvičnih kamnih, revmatičnih težavah in slabi prebavi s črevesnimi krči in vetrovi; pomaga tudi pri poporodnem okrevanju in spodbuja nastajanje mleka v prsih. Spodbuja apetit in čisti kri.