Mleti česen

Naravni antibiotik in antiseptik.

Česen je ena tistih začimb, do katerih je le redkokdo brezbrižen – ali ga obožujemo ali pa ga sploh ne uporabljamo.

- Uporaba -

Česen je ena tistih začimb, do katerih je le redkokdo brezbrižen - ali ga obožujemo ali pa ga sploh ne uporabljamo. Z močnim okusom obogati vsako slano jed. Mleti česen ohranja vse lastnosti svežih strokov, prav tako raznovrstna je tudi njegova uporaba. Lahko ga raztopimo v olju, s katerim premažemo meso za pečenje na žaru. Pol žličke suhega česna nadomesti en strok svežega.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Česen so častili že Egipčani in postavljali glinene modele česnovih gomoljev v Tutankamonovo grobnico. Bil je tako visoko cenjen, da so ga uporabili celo kot denarno valuto. Ne smemo pa pozabiti niti na afrodizične moči česna, ki so bile povzdignjene skozi stoletja.
Stari Grki so imeli vonj česna za vulgarnega in so tistim, ki so ga uživali, prepovedali vstop v hram Cibele. Plinius Secundus je pisal: ”Vonj česna deluje proti kačam in škorpionom”.
Raziskave so pokazale, da česen lahko prepreči rast tumorjev in je zelo močan antioksidant, dober za zdravo srce in ožilje. Znižuje holesterol, redči kri, krepi imunski sistem, ima močan protivneten učinek in znižuje krvni pritisk.