- Nasveti -

Ojačevalci okusa? Le zakaj, ko pa lahko ustvarjamo brez!

Skrivnost dobrega okusa jedi je v pravem začinjanju, pri čemer danes veliko vlogo igrajo ojačevalci okusa. Pa veste, da za zdravo ustvarjanje bogatih okusov ti sploh niso potrebni.

Ojačevalci okusa vplivajo na izrazitejši okus živila. Najpogosteje uporabljen je mononatrijev glutaminat (E 621 ali MSG), aminokislina, ki so jo prvič izolirali že leta 1865. Kot ojačevalec okusa ga je leta 1908 prepoznal profesor Kikunae Ikeda iz Tokijske Univerze, ko je analiziral jušno osnovo iz rastline Laminaria japonica in pri tem naletel na svojevrsten okus, ki ga je definiral kot peti okus. Poleg grenkega, slanega, kislega in sladkega je nov okus poimenoval ‘umami’, kar pomeni slasten.

Sled skoraj v vsaki hrani

VEC FOTO 1Glede na dejstvo, da je danes mononatrjev glutaminat prisoten skorajda povsod – dodajajo ga predvsem juham v vrečkah, mesninam, skorajda vsej predpripravljeni hrani, konzervirani, zamrznjeni ali suhi in začimbnim mešanicam, lahko rečemo, da je njegova uporaba prestopila meje razumnega. Povezujemo ga tudi s kitajsko hrano, saj je sestavni del jedilnika v kitajskih restavracijah, hkrati pa ga najdemo še v slanih prigrizkih.

Vir težav?

Kje torej nastopi težava? Mononatrijev glutaminat je sol glutaminske kisline, sicer naravne aminokisline, ki jo telo samo sintetizira v potrebno količino, ki pride v prehrano kot aditiv, običajno celo nenaveden na seznamu sestavin. Ker pa je njegova uporaba čezmerno razširjena, telo ne zmore samo sintetizirati potrebne količine, je lahko za telo škodljiv, simptomi pretiranega zaužitja MSGja pa so za organizem lahko celo nevarni. Pospešeno bitje srca, migrena, depresija, hiperaktivnost, napetost obraznih mišic, občutek vročine, pritiska v glavi, žeja, hladen znoj, vrtoglavica in slabost – vse to so lahko negativni učinki zaužitja prevelike količine ojačevalcev okusa. Raziskave so pokazale tudi, da pretirana doza MSGja povzroči pretirano vzburjenje nevro receptorjev, kar lahko povzroči neke vrste šok v možganskih celicah in s tem njihovo uničenje. Seveda zmerne količine niso škodljive, težava nastopi le, če je količina prevelika.

Rešitev: manj je več

Vsekakor pretiravati nikoli ni zdravo, kar velja tudi za ojačevalce okusov. Uporabimo začimbe in začimbne mešanice, narejene iz popolnoma naravnih sestavin in brez dodatkov mononatrijevega glutaminata, saj bomo na ta način z manj ustvarili več: zdravja, koristnih učinkov za organizem in hkrati splošno dobro počutje. Bogastvo naravnih začimb in začimbnih mešanic lahko navdahne prav vsakogar k inovativnim idejam v kulinaričnem preizkušanju. Začimbne mešanice ter mešanice za pripravo jedi Maestro brez dodanih ojačevalcev okusa bodo poskrbele za vas v vseh pogledih: z najkvalitetnejšimi vhodnimi sestavinami, z dobro voljo, ko boste pri pregledu sestavin na seznamu odkrili, da gre za popolnoma naravni izbor brez dodatkov mononatrijevega glutaminata in s preprostim ustvarjalnim navdihom eteričnih izvlečkov, ki bodo vašo jed začinile le še bolj plemenito. Ker je manj lahko veliko več.

Ste vedeli?

Slovenci v povprečju zaužijemo 12 gramov soli na dan, po zdravstvenih priporočilih pa ta količina ne bi smela presegati 5 gramov na dan.

Na seznam