- Nasveti -

Pravilno shranjevanje začimb

Na kakovost začimb pomembno vpliva pravilno shranjevanje. Cele začimbe, kot so muškatni oreh, kumina v zrnu, poper v zrnu ipd., lahko hranimo več let. Nepoškodovane celice celih začimb so namreč idealno naravno skladišče začimbnih učinkovin. Eterična olja pa so manj kot v zrnatih zavarovana v listnatih začimbah, zato so te manj obstojne. Priporočljivo je, da teh ne hranimo več kot dve leti.

Mlete začimbe so najbolj odvisne od vpliva svetlobe, vlage in temperature. Če so primerno pakirane in shranjene, lahko svoje lastnosti obdržijo tudi do štiri leta, odvisno od vrste začimbe. Pri večji vlagi lahko splesnijo, pri visokih temperaturah pa eterična olja hlapijo hitreje in se začimba razdiši. Svetloba negativno vpliva na aromo in predvsem na začimbe, ki vsebujejo pigmente, saj ti hitro zbledijo. A s primerno embalažo in hranjenjem v suhem, hladnem, temnem prostoru, bodo začimbe z nami sodelovale z vso svojo močjo kar nekaj časa.

Kvaliteta šteje

Le dobro ohranjena zelišča in začimbe vsebujejo mnoge vitamine, minerale in sekundarne rastlinske snovi, ki vplivajo na lažjo prebavljivost številnih jedi. Zato je izbira ključna. Skoraj polstoletna tradicija predelovanja in pakiranja začimb pod blagovno znamko Maestro še danes zagotavlja prvovrstnost z izborom najkvalitetnejših vhodnih surovin, ki jih nato s skrbni procesom predelave in pakiranja pripelje v vašo kuhinjo. Z željo po odkrivanju novega, zdravega in harmoničnega Maestro skrbno zaliva svoje korenine, hkrati pa sledi svetovnim trendom, išče nove izzive in jih ustvarjalno ponuja v pokušanje. Umetnost začinjanja je harmonija: narave in vašega ustvarjalnosti.

Maestro-zacimbe-deska-01Dobro je vedeti:

 • Začimbe se s starostjo ne izboljšajo. Olja, ki jim dajejo odličen okus, bodo pobegnila, če so izpostavljene zraku, vročini ali vlagi. Tudi v daljšem obdobju skladiščenja lahko izgubijo na svoji vrednosti.
 • Za ohranjanje ali podaljšanje arome začimb jih, kadar niso v uporabi, hranimo tesno pokrite. Naj se ne nahajajo v bližini okna. Takoj, ko začimbe izgubijo svojo moč, jih nadomestimo z novimi.
 • Zmlete začimbe izgubijo svojo kakovost hitreje kot cele, zato sveže začimbe zdrobimo tik pred uporabo. V teh primerih je priročno orodje možnar. Korenine pa morajo biti naribane ali drobno sesekljane.
 • Pri mletih začimbah ali zeliščih je optimalen čas uporabnosti za liste do 6 mesecev, semena in lubje prav tako, korenine pa zadržijo svoje moči tudi do enega leta.

Konzerviranje in shranjevanje začimb in zelišč

 • Posušena zelišča hranimo v nepredušnih posodah. Prozorne kozarce shranimo v temnem in hladnem prostoru, saj zelišča zaradi vplivov svetlobe, zraka in vlage prehitro izgubijo svoje značilne lastnosti.
 • Zamrzovanje je še en učinkovit način podaljševanja trajanja nekaterih zelišč (predvsem kopra, janeža, bazilike, drobnjaka, peteršilja …) in rdeče obarvanih začimb (čili, kajenski poper, paprika …). Zelišča lahko zamrznemo v plastične vrečke ali pa jih zamrznemo v ledene kocke.
 • Značilno aromo zelišč ohranimo do zime, če jih namočimo v kis ali olje.

Da bomo vedno uporabljali najboljše začimbe, vsako leto preverimo stanje v omarici z začimbami

 • Odprite embalažo in poglejte, če začimba ali zelišče deluje sveže; zelena listnata zelišča bodo s starostjo ovenela
  rdeče obarvane začimbe, kot so paprika ali čili, bodo iz rdeče prešla v temno rjavo barvo.
 • Ščepec začimbe stresite na roko in ga nekoliko povaljajte med prsti, nato povonjajte; če aroma ni dišeča, polna in je ne zavohate takoj, je začimba verjetno že izgubila večji del svojih eteričnih olj in s tem svoje moči.
 • Primerjajte aromo sveže kupljene začimbe s tisto, ki jo hranite že kakšno leto, da bi opazili razliko.
Na seznam