Kremasta polenta z beluši

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Belušem obrežemo olesenele konce in jih 2 minuti blanširamo v osoljenem kropu, odcedimo in oplaknemo s hladno vodo. Nato jih osušimo, povaljamo v oljčnem olju, solimo in popramo. Segrejemo ponev in v njej v 2 minutah popečemo beluše, da se obarvajo.
  2. V kozici segrejemo pol litra vode, vsujemo polento in jo med mešanjem kuhamo na nizki temperaturi 3 minute. Dodamo nadrobljeno gorgonzolo in polovico limonove lupinice ter zmešamo, da se sir stopi. Če je polenta pregosta, dodamo malo vode. Solimo in popramo.
  3. Polento razdelimo na krožnike, vsaki porciji dodamo žlico kisle smetane in priložimo po 5 belušev. Posujemo z orehi, peteršiljem in preostalo limonovo lupinico ter pokapamo z limonovim sokom. Takoj ponudimo.

Nasvet

Namesto z beluši tako kremasto polento lahko obložimo tudi z drugo zelenjavo: mladim grahom, ki ga samo blanširamo in pretresemo na maslu s česnom, popečenimi bučkami ali papriko.