Makova potica

Recept za makovo potico je pripravil kuharski mojster Andrej Goljat.

Njegov nasvet, kako določiti dolžino potice za v model: Dolžino potice za v okrogel model določimo tako, da izmerimo premer modela in pomnožimo z 2 - štrukelj za okrogli model mora biti torej dolg dve dolžini premera okroglega modela. 

visoka
2 uri
sladica

Priprava

Testo

  1. V posodo presejemo moko, na eno stran damo sol, na drugo pa kvas, sladkor, jajca in začimbe. Postopoma med mešanjem dodajamo toplo mleko in maščobo ter zgnetemo primerno gosto testo. Testa za potico ne stepamo preveč, kajti pri daljšem stepanju postane testo preveč napolnjeno z zrakom. Med vzhajanjem je zato preveč rahlo, ne more nositi teže nadeva in nam nagaja pri peki. Testo zgnetemo le toliko, da postane po površini gladko in elastično v sredini ter odstopi od posode, v kateri ga mesimo. Posodo pokrijemo s PVC folijo in vzhajamo dokler se prostornina testa ne podvoji.
  2. Vzhajano testo razvaljamo v primerno velik pravokotnik, namažemo z makovim nadevom, potresemo z biskvitnimi drobtinami in tesno zavijemo v štrukelj. Ko testo zavijamo, ga stalno zategujemo, zadnji obrat in pol do konca pa ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. S tem potici določimo enakomerno debele plasti testa, kajti zunanji del potice se v okroglem modelu raztegne najbolj. Štrukelj zvijemo v krog in ga položimo v z maslom premazan in ostro moko posut okrogel model za potice.
  3. Potico prebodemo, na tanko premažemo z razžvrkljanim jajcem in vzhajamo še približno 20 minut (čas vzhajanja je odvisen od temperature okolja, najboljši znak, da je potica dovolj vzhajala, je, da naraste malo manj kot za polovico).
  4. Pečemo jo 35 do 40 minut pri zmerni temperaturi – v navadnih pečicah pri 180 °C in v ventilacijskih pri 170 °C. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu 10 minut, šele nato jo zvrnemo iz modela na rešetko ali krpo, jo pokrijemo in ohladimo.

Nadev

Mleti mak, sladkor, jajci, kislo smetano, arome, dišave in rum zmešamo v homogeno zmes.