Orehova potica

Tradicionalna slovenska sladica, ki ne sme manjkati na praznično obloženi mizi.

Recept je iz knjige Potice – avtorja Andreja Goljata, založba Kmečki glas.

visoka
2 uri
sladica

Priprava

Testo

  1. Moko stresemo v posodo (najboljša je plastična), lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vanilijo, limonino lupino. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo.
  2. Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami; znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamešamo pretrdega testa. Količine tekočine (mleka) v receptu ni možno povsem točno določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajc oz. rumenjakov nista vedno enaka.
  3. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Vsaka plastična posoda, ki se neprodušno zapre in je dovolj velika, je zelo primerna za vzhajanje, kajti vsa toplota in vlaga ostajata v posodi – to pa so idealni pogoji.
  4. Testo vzhajamo vedno na sobni temperaturi, nikoli ga ne postavljamo na radijatorje ali peči. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo.

Nadev

  1. Mlačnemu mleku primešamo orehe, sladkor, jajci, arome, dišave in rum. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu.
  2. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo.
  3. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc; pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.
  4. Pečemo 50 minut, pri temperaturah 190 °C, 175 °C (vent.), 2–3 stopnje (plin).