Pirini svaljki s spomladansko omako

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Belušem odstranimo olesenele konce, stebla narežemo na koščke. Narezana stebla vržemo v rahlo osoljen krop in jih skuhamo, vršičke prihranimo. (Ali pa skuhamo grah.)
  2. V veliko ponev nalijemo smetano in dodamo skuto, segrejemo in zmešamo v enotno zmes, solimo in popramo.
  3. V rahlo osoljen krop stresemo svaljke in dodamo beluševe vršičke ter kuhamo, da svaljki priplavajo na površje. Svaljke in vršičke s penovko poberemo iz vode in jih dodamo v smetanovo omako, dodamo še beluševa stebla in pomešamo. Razdelimo na krožnike, posujemo s parmezanom in nameljemo še malo popra.

Nasvet

Namesto navadne sladke smetane lahko uporabimo topljeno smetano, ki je pravzaprav nesoljen kajmak, dobi pa se na tržnicah. Jed lahko še okrepimo s popečeno slanino.