Potica naših korenin

Posebna dvojno zvita potica iz tradicionalnih slovenskih sestavin v sebi združuje dva sočna nadeva – orehovega in skutnega. Nastala je po receptu kuharskega mojstra Uroša Štefelina.

visoka
2 uri
sladica

Priprava

  1. Kvas zdrobimo v skodelico, zalijemo z 0,5 dl mlačne vode in 0,5 dl mleka ter postavimo na toplo; 4 dl mleka zavremo z vzdolžno razpolovljenim strokom vanilje, nato pa vaniljino mleko ohladimo.
  2. V veliko skledo presejemo obe vrsti moke. Dodamo sol, sladkor, limonovo lupino, rumenjake in olje. Vlijemo še vaniljino mleko (vaniljin strok odstranimo) in vzhajan kvasec ter sestavine zmešamo v srednje gosto testo. Gnetemo ga toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini. Pokrijemo ga s prtičkom in pustimo vzhajati, da se njegova količina podvoji.
  3. Medtem pripravimo oba nadeva. Za orehov nadev zavremo mleko z razpolovljenim vaniljinim strokom, nato mleko ohladimo. Sveže hruške olupimo, suhe pa skuhamo. Kuhamo jih v vreli vodi približno eno uro, da se zmehčajo. V vodo lahko po želji dodamo tudi malce cimeta ali nageljnove žbice. Beljake stepemo v trd sneg. V skledi zmešamo orehe, sladkor in limonovo lupino, dodamo še rumenjake, stopljeno maslo in vaniljino mleko. Sestavine dobro zmešamo, nato v maso previdno vmešamo še sneg. Pripravimo tudi karamelo za premaz. 50 g sladkorja segrevamo toliko časa, da karamelizira, nato prilijemo sladko smetano in mešamo, da dobimo primerno gosto, mazavo karamelo.
  4. Za skutni nadev zmešamo skuto, sladkor, med, rumenjake in maslo. Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. Suhe hruške skuhamo in narežemo na kocke.
  5. Pekač premažemo z maslom in posujemo z ostro moko. Na rahlo pomokani delovni površini vzhajano testo premesimo in razvaljamo na velikost 60 x 60 cm. Polovico testa premažemo s karamelo, obložimo z orehovim nadevom in posujemo s suhimi in svežimi hruškami. Drugo polovico obložimo s skutnim nadevom in posujemo s hruškami. Potico tesno zavijamo z obeh strani proti sredini in položimo v pripravljen pekač. Če je predolga, jo prerežemo na pol in oba kosa na pekač položimo drugega ob drugega. Potico prebodemo s špilo in pustimo vzhajati. Proti koncu jo na tanko premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  6. Potico pečemo 15 minut na 200 °C, nato 45 minut na 175 °C. Ohladimo jo v pekaču, po dveh urah jo stresemo iz pekača na obratno stran in pustimo stati še dve uri.