


Ribji brodet z zeliščno polento



Priprava
- Šalotko zrežemo na kocke. Peteršilj in česen nasekljamo. Na olivnem olju prepražimo čebulo do svetlo rumene barve, dodamo polovica česna in premešamo.
- Dodamo školjke in kozice ter dobro prepražimo. Dodamo še lignje in pražimo 5 minut. Nato dodamo še na kocke narezan file bele ribe, rahlo solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom. Vremo na blagem ognju počasi, da vso vino izhlapi.
- Dodamo pelate in ribjo osnovo in na blagem ognju kuhamo 15 minut. Posebej v loncu segrejemo mleko in smetano, ki ju solimo, popramo ter dodamo koriander, timijan in rožmarin. Ko mleko zavre, vmešamo polento in na blagem ognju kuhamo 2–3 minute. Postrežemo.
Sestavine

- 250 g polente Zlato polje
- 150 g lignjev
- 10 celih kozic
- 200 g fileja bele ribe
- 10 dagenj
- 10 vongol
- 2 dl belega vina
- 3 dl ribje osnove
- 1 pločevinko pelatov
- 2 šalotki
- 2 česna
- 1 šop peteršilja
- 4 dl mleka
- 1 dl sladke smetane za kuhanje
- timijan Maestro
- koriander Maestro
- rožmarin Maestro
- sol
- poper Maestro
- olivno olje