- Nasveti -

Skrivnostni svet začimb

Danes vemo, da moramo na prehrano gledati celostno. Zdravilni učinki in blagodejna moč začimb so poznani že stoletja in ni brez pomena, da so bili zapisi in dokazi o tem skrbno varovano znanje, včasih celo skrivnost. Danes ta znanja znova prihajajo na plan.

Brez zelišč v vlogi začimb si danes težko predstavljamo dobro jed, pa naj si bo v preprosti kuhinji ali vrhunski restavraciji. So tisto nekaj, kar poudarja okus jedi in prinaša v kuhinjo prijeten vonj po pravem kulinaričnem užitku. V preteklosti so zelišča in začimbe dolgo služili tudi za povečevanje trajnosti hrane v času brez hladilnikov ali so jih uporabljali zato, da je bila hrana lažje prebavljiva. Še tako preprosta jed bo danes z dodatkom prave mere začimb pridobila ne le okus in aromo, ampak tudi blagodejen učinek na naš organizem.

luks 049Kako delujejo začimbe?

Začimbe vplivajo na pikantnost, obarvanost in aromo oziroma odišavljenost jedi ter celo nevtralizirajo nekatere neželene priokuse. Aroma začimb se nahaja v eteričnih oljih, ki se sprostijo z mletjem, so močno hlapljiva in bolj ali manj ostrega okusa. Vsebujejo jih posamezni deli dišavnih in začimbnih rastlin, nahajajo pa se v plodovih in semenju, cvetovih in cvetnih delih, skorji, koreninah, korenikah in gomoljih, čebulicah in listih ter mladem zelenju. Z dišavnimi snovmi jedem izboljšujemo in spreminjamo okus in vonj, delujejo pa lahko tudi kot konzervansi.

Aromatični dodatki hkrati zbudijo tek in poživijo delovanje prebavil. Kako? Skrivnost njihovega antimikotičnega delovanja je v lastnosti eteričnih olj, da zavirajo glivice. To lastnost so rastline, ki jih uporabljamo kot začimbe, razvile, ker praviloma rastejo v okolju, kjer so se morale same zavarovati pred plesnimi in glivicami. Zdaj lahko s to lastnostjo ter vsebnostjo mnogih vitaminov, mineralov in sekundarnih rastlinskih snovi, pomagajo nam. Če se naučimo pravilno uporabljati začimbe kot so cimet, kurkuma, kajenski poper, origano, majaron, česen, čemaž, meta in mnoge druge, bomo veliko prispevali k urejanju razmer v črevesju.

S pravo mero do zdravega obroka

S ščepcem pravilno izbrane začimbe ali mešanice začimb se jed prelevi iz preprostega obroka v zdravilni balzam za telo in duha. Pri tem pa ne pozabimo osnovnega pravila – velja ‘prava mera’. Začimbe uporabljamo v primernih količinah, preveč ali premalo ni dobro. Kako določimo pravo mero je stvar poskušanja, spoznavanja z začimbo ali zeliščem ter nekaj spretnosti in potrpežljivosti, nikoli pa ni odveč kanček drznosti in inovativnosti.

Za optimalen učinek

Za optimalen učinek morajo biti začimbe kakovostne, sveže in pravilno skladiščene. Pri Maestru se tega zavedamo že od samega začetka, saj ohranjamo in dopolnjujemo bogato zakladnico znanj o ravnanju z začimbami in njihovem kombiniranju. Naše mešanice so tako pripravljene po avtentičnih receptih in so popolnoma naravne. Začimbne mešanice, sestavljene iz posušene zelenjave, začimbnih in dišavnih ekstraktov, soli in snovi, ki poudarjajo okus, so vnaprej pripravljene za začinjanje posameznih jedi ali skupin jedi in vsebujejo vse potrebno za njihovo pripravo, tudi sol.

Na seznam