- Nasveti -

Umetnost začinjanja: kako pravilno uporabljamo začimbe?

Čeprav še nismo umetniki v pripravi kulinaričnih užitkov, lahko z nekaj osvojene modrosti to hitro postanemo. Recept je preprost – s piko na i v začinjanju in pravilno uporabo začimb. Da bomo iz njih prijazno izvabili maksimalni učinek, vam predstavljamo nekaj osnovnih pravil.

Kdaj jih jed najbolje sprejme?

Večina začimb se jedem dodaja na začetku kuhanja, saj s tem pride njihov učinek bolj do izraza. Tako vse začimbe, ki so v večjih kosih ali koreninah – poper, ingver, klinčki in podobno, dodamo v jed že zgodaj. Pazimo le pri popru; pri daljšem kuhanju ga vseeno dodajajmo v jed nekoliko kasneje, ker sicer lahko izgubi precej okusa.

Nežne listnate dišavnice in zelišča kot so peteršilj, poprova meta, bazilika, šetraj, majaron, timijan, dodajamo čisto na koncu, približno 10 minut pred koncem kuhanja, da jih ne razkuhamo, saj pri segrevanju hitro oddajo eterična olja, ta pa želimo v jedi ohraniti. Nekoliko manj občutljiva zelišča kot so rožmarin, lovor, žajbelj in origano pa lahko dodamo tudi na začetku kuhanja, saj krepka zelišča pri kuhanju aromo oddajajo le polagoma.

V nekuhano hrano, kot so solatni prelivi, sadje ali sadni sokovi, dodamo začimbe in zelišča nekaj ur pred postrežbo, saj s tem omogočimo okusom, da se lepo ‘poročijo’, oziroma skladno premešajo. Še drugače lahko naredimo tekočo začimbno mešanico, jo na kratko segrejemo, da se izločijo arome in nato pustimo, da se ohladi. Za solatne prelive začimbe pomešamo v kis ter pustimo stati nekaj časa še preden dodamo olje.

VEC FOTO 2Kako jih dodamo?

  • Začimbe in zelišča uporabljamo za oplemenitenje naravnega okus hrane, ne pa za njegovo skrivanje ali prikrivanje. Veliko zelišč in začimb se lahko v kombinaciji dopolnjuje, vendar pa se izogibajmo uporabi preveč različnih začimb naenkrat.
  • Da želeno količino začimb ločimo iz embalaže, uporabimo suho žličko.
  • Ne potresajmo začimbe v vrelo vodo ali jed neposredno iz posodice. Dvigovanje pare namreč lahko zmanjša moč začimbe, ki ostane v kozarčku, in povzroči, da se zrna pokvarijo hitreje.
  • Zdrobljena listnata zelišča, kot so origano, timijan ali bazilika, pred uporabo pomanemo med prsti, saj s tem pospešimo izpustitev arome.

Ko se sprašujemo ‘koliko’?

  • Splošno pravilo za pravilni količino pri uporabi začimb in zelišč ne obstaja. Ostrina in vpliv vsake začimbe se razlikujeta glede na vrsto hrane, zato je najbolje začeti s preizkušenimi recepti. Kasneje lahko količino začimb prilagajamo okusu. Pravzaprav obstaja eno pravilo, in to se glasi : ‘vaja dela mojstra’!
  • Ko recepta ni na voljo, začnite z merico ¼ čajne žličke začimbe za 4 servirne porcije – približno za pol kilograma mesa ali dve skodelici omake ali juhe. Za začimbe, kot sta kajenski poper in česen, zmanjšamo začetno merico na 1/8 čajne žličke, nato prilagajamo po potrebi.
  • Rdeča paprika okrepi intenzivnost okusov po kuhanju. Zato je dobro, da jo uporabljamo po manjših korakih in dovolimo okusu, da se počasi krepi med kuhanjem.
Na seznam